fbpx

Slaapinformatie

Wij slapen meer dan een derde van ons leven. Maar wat is slaap, waarom slapen wij en hoe kan ik mijn slaap verbeteren?

Door onze jarenlange ervaring met slaapcomfort en slaapanalyse willen wij graag deze expertise met u delen.

Wat is slaap?

Iedereen heeft slaap nodig. Het is belangrijk om het lichaam en geest te herstellen van de dag. Alle indrukken die u gedurende de dag hebt opgedaan worden tijdens u slaap verwerkt. Uw spieren ontspannen in uw slaap en het lichaam maakt tijdens de slaap nieuwe afweerstoffen en cellen aan. Zelfs meer dan wanneer u wakker bent

Hoe ziet mijn slaap er uit?

Slaap bestaat uit vier fasen, welke onderverdeeld kunnen worden in rapid eye movement (REM) en non-rapid eye movement (NREM). De verschillende fases bestaan globaal voor:

NREM 1.

Mensen die hieruit ontwaken weten vaak niet dat ze geslapen hebben.

NREM 2.

Begin van diepere slaap en hieruit wordt je niet meer zomaar van elk geluid wakker.

NREM 3.

Deze fase wordt vaak naar gerefereerd als diepe slaap, omdat het lastig is om wakker te worden.

REM.

In deze fase is er veel oog beweging en een verhoogde hersenactiviteit.

 

Een slaapcyclus duurt gemiddeld tussen de 90 en 100 min . Afhankelijk van hoeveel slaap een individu nodig heeft, doorloopt een gemiddeld persoon 4 á 5 keer per nacht de slaapcyclussen

Wat beïnvloed mijn slaap?

U slaapkwaliteit is beïnvloedbaar door 2 factoren namelijk:

 • Lichamelijke activiteiten
 • Hersenactiviteiten

Als een van deze 2 factoren geprikkeld of gestimuleerd word heeft dat invloed op uw slaapkwaliteit. Waaraan moet u hier bij denken:

 • Lichamelijkeactiviteiten:
  • Pijnprikkels
  • Het consumeren en verteren van voedsel
  • Lichtprikkels
  • Warmteprikkels
  • Geluidprikkels
  • Vochtprikkels
 • Hersenactiveiten
  • Stress
  • Werk
  • Piekeren
  • Emoties

Al deze factoren kunnen dus van invloed zijn op uw slaapkwaliteit. Om beter te kunnen slapen moet u proberen deze prikkels en activiteiten tot een minimum te beperken.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een matras?

Als u zicht georiënteerd heeft op onze website, bezoek u dan een van onze dealers bij u in de buurt. Onze dealer zijn zorgvuldig geselecteerd en zijn specialisten in hun vak.

Laat u zich goed voorlichten door de dealer maar bereid u goed voor en stel de nodige vragen. Beschrijf goed u wensen en uw huidige situatie. De dealer gaat, om een goed advies te geven, een profielschets van u maken.

De van Cadsand dealer wilt graag weten op wat voor een bedbodem het matras komt te liggen. Wat de slaaphouding is van u en uw eventuele partner, of uw het warm of koud heeft en of u last heeft van lichamelijkklachten of allergieën.

Deze informatie is van belang bij het kiezen van het juiste type. Heeft u bijvoorbeeld een andere slaaphouding dan die van uw partner, dan zullen er 2 afzonderlijke matrassen geadviseerd worden of te aparte kernen in 1 hoes als u geen naad in het midden wilt.

Als u lichamelijke klachten ervaart is het goed om u te informeren over achteraf aanpasbaarheid van onze matrassen.

Proefliggen

Proefliggen is dus de beste optie om te ervaren wat u in huis haalt. Zonder proefliggen kunt u eigenlijk geen matras kiezen. Ga tijdens het proefliggen in uw natuurlijke slaaphouding liggen dit is de enige manier waarop u zult ervaren hoe het matras op uw slaaphouding reageert.

Wat gebeurt er tijdens mijn slaap?

Tijdens uw slaap gebeurt er heel veel.

 • Uw pupillen worden kleiner
 • Uw lichaamstemperatuur daalt
 • Uw hersenactiviteit verandert
 • Uw hartslagritme verlaagt
 • Uw ademhaling daalt.
 • U produceert minder speeksel
 • U produceert minder urine
 • Groeihormonen nemen toe
 • Stresshormonen nemen af

Hoeveel slaap heb ik nodig?

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft is heel persoonlijk. Er zijn mensen die met weinig slaap prima functioneren en er zijn mensen die veel slaap nodig hebben. Het is dus niet zo dat iedereen acht uur slaap per nacht nodig heeft. Of u genoeg slaapt, is eigenlijk het beste te bepalen aan de hand van hoe u zich overdag voelt.

Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan de hoeveelheid slaap. Met vier tot vijf uur slapen is de kernslaap behaald en de basis voor geestelijke en fysiek herstel gelegd. Toch voelt lang niet iedereen zich uitgerust na vier tot vijf uur slapen. Dat komt door onze manier van leven. Heel belangrijk is dat u uw eigen behoefte kan bepalen.

Van belang is dat u de kernslaap van vier tot vijf uur per nacht haalt. Een goede kernslaap in combinatie met goede lichamelijke en geestelijke ontspanning is voldoende voor herstel. Zo bent u beter voorbereid voor een optimale dag.

Hoe kan ik mijn slaap verbeteren?

Om beter te kunnen slapen moet u proberen de prikkels en activiteiten zoals eerder op deze pagina beschreven tot een minimum te beperken.

Heeft u dus veel last van uw rug of schouder kijk dan of de vervanging of aanpassing van uw matras een optie is.

U moet er voorzorgen dat uw spieren en gewrichten worden ondersteund zodat deze kunnen uitrusten. Hierdoor heeft u veel minder kans op (pijn)prikkels gedurende de nacht die uw slaap beïnvloeden.

Drink of eet ’s avonds na 21 uur niet meer zodat u lichaam niet te veel moet verteren tijdens uw slaap.

Zorg voor goed “slaapklimaat” in uw slaapkamer. Goede verduistering en isolatie voor het uitbannen van licht en geluid kunnen uw slaap verbeteren. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden, u transpireert dan minimaal en is het behaaglijk warm.

Zorg ervoor dat u matras goed warmte en vocht afvoert omdat temperatuur en vocht kunnen prikkelen en uw slaapkwaliteit kunnen verminderen.

Drink of geen middelen vlak voor uw slaap die een stimulerende werking hebben zoals alcohol en koffie.

Probeer minimaal een uur voor het slapen te “relaxen”. Laat het werk liggen, niet te lang achter een scherm zitten en lees een boek of tijdschrift. Zo zorgt u ervoor dat de hersenprikkels geminimaliseerd worden waardoor u makkelijker in slaap valt.

Hoe weet ik hoe ik over een paar jaar slaap?

Uw lichaam is constant in verandering. Wat u 3 jaar geleden prettig vond kan vandaag de dag compleet anders zijn.

Uw matras moet dus met u meegroeien en aangepast worden naar het optimale comfort.

Onze matrassen zijn achteraf aanpasbaar. Dit betekend dat u uw matras ook over een paar jaar kan aanpassen. Mochten u meer, minder of andere klachten hebben over een paar jaar hoeft u dus niet een nieuw matras te kopen. Uw van Cadsand dealer kan de matras upgraden naar de voor u op dat moment optimale configuratie.